Aandachtspunten bestelling

TRANSPORT NATUURSTEEN
De afleverlocatie moet toegankelijk zijn voor een trekker-oplegger-combinatie van 16m lang. De lading wordt gelost langs de trekker oplegger combinatie, daarbij wordt geprobeerd zo dichtbij mogelijk op de door u gewenste afleverlocatie te lossen, mits haalbaar en verantwoord.  Het is de verantwoordelijkheid van de koper om de toegankelijkheid van de bestemming van te voren zeker te stellen.

Indien tijdens levering de locatie niet bereikbaar blijkt te zijn voor de vrachtwagen van 16m lang, dan worden de goederen zo dicht mogelijk bij een veilige locatie gezet. De koper is verantwoordelijk voor het verdere vervoer naar de bestemming. De professionele beoordeling van de chauffeur die de levering in kwestie uitvoert is bepalend voor of de afleverlocatie toegankelijk is en of een locatie in de buurt geschikt is om op verantwoordelijke wijze de levering uit te voeren.

Bij levering in de postcodegebieden 84-99 worden er extra transportkosten van €100,- incl. BTW doorberekend bovenop het reguliere transporttarief van €120,- incl. BTW. Bij levering in de binnenstad van diverse steden wordt eventueel een extra transporttoeslag doorberekend bovenop het reguliere transporttarief van €120,- incl. BTW, het exacte bedrag is afhankelijk van de exacte locatie. Neem contact op met 033 494 19 36 of  info@lab21.nl voor meer informatie. Deze extra transportkosten worden in een later stadium aan de orderbevestiging toegevoegd en worden nog niet vermeld in de orderbevestiging die u ontvangt na afronding van uw bestelling.

Wanneer transportplanning met u een definitieve leverdatum heeft afgesproken, is het niet meer mogelijk deze naderhand te wijzigen. Indien u dit toch wilt, worden er extra kosten ter waarde van 5% van de totale bestelling in rekening gebracht. Een leverdatum is enkel definitief wanneer deze door transportplanning expliciet aan u wordt bevestigd.

NATUURSTEEN BESTELLINGEN
Wij raden u aan om ongeveer 5 % extra te bestellen bij natuursteen. Er kan bij het leveren en leggen altijd een tegel kapot gaan. 5% (minimaal 1 tegel) van de totale bestelling is conform de richtlijnen voor natuursteen eigen risico.

Voordat een natuursteen tegel bij u in de tuin ligt, legt deze een lange weg af waaraan door veel mensen keihard is gewerkt. Dit proces is niet altijd even makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan onbegaanbare wegen bij de steengroef, tientallen keren laden en lossen of heen en weer zwiepende zeecontainers op het transportschip. Natuursteen tegels reizen de hele wereld rond voordat ze bij u in de tuin terecht komen. Hiervoor worden de tegels zorgvuldig verpakt in houten kisten, hier kunt u meer over lezen op de pagina Kwaliteitscontrole LAB21.

Toch ontkom je er niet aan dat er tijdens dit proces lichte "beschadiging", zoals schilfers van de zij- of onderkant van de tegels, ontstaat. Dit is gelukkig niet aan te merken als schade, omdat de tegels nog prima gebruikt kunnen worden en hier na de bestrating niets meer van is te zien. Hier kunt u een PDF downloaden met een uitleg wat bij natuursteen tegels wel en niet onder schade valt.

Kleine schade aan de rand of hoek van een tegel kan voorkomen. Het is zonde om deze tegels direct weg te gooien, vaak zijn ze nog prima te gebruiken als zaag- en/of passtuk. Randbeschadiging van 1% van de randoppervlakte van de tegels dient geaccepteerd te worden. Bijvoorbeeld bij 60x60cm tegels komen alle randschade van 0,6mm en hieronder niet in aanmerking voor omruiling of vergoeding.

Een krasje of breukje bij opsluitbanden of vijverranden kan makkelijk worden opgevangen door de banden/randen omgekeerd te gebruiken of te zagen. Opsluitbanden, vijverranden en traptreden zijn aan 4 zijden bewerkt om dit soort kleine schade op te vangen. Dit is een van de vele maatregelen om natuursteen betaalbaar te houden.

Bij een gebrand + geborstelde afwerking, zoals Chinees hardsteen gebrand + geborsteld, wordt het oppervlakte van de hardsteen opengebroken en ruw gemaakt. Het oppervlakte wordt gebrand en daarna bewerkt met een borstel. Door deze bewerking komen vellen los, wat zorgt voor een ruw oppervlak. Niet alle vellen zullen direct loskomen tijdens de bewerking. Tijdens het gebruik van gebrand + geborstelde tegels kan het dan ook voorkomen dat er nog wat vellen van het oppervlakte loslaten. Om te verduidelijken hoe dit er uitziet hebben wij enkele voorbeelden beschikbaar gemaakt; voorbeeld 1, voorbeeld 2 en voorbeeld 3.

Een ruw oppervlakte trekt sneller vuil aan. Tijdens het transport, verwerking en gebruik kan het voorkomen dat vuil zich hecht aan het oppervlakte. Daarnaast heeft gebrand + geborsteld een lichtere kleur dan bijvoorbeeld gezoet + facet. Bij een licht oppervlakte valt het aangetrokken vuil sneller op. Dit is een natuurlijke eigenschap en dus inherent aan de afwerking. LAB21 kan niet aansprakelijk worden gehouden voor dit verschijnsel. In de showrooms van LAB21 wordt de vloer door een vloerreiniging service intensief gereinigd. Hier komt u dit verschijnsel dus niet tegen. Bij buitengebruik komt de vervuiling vaak aanzienlijker naar voren.

Komt u toch tekort en kunt u dit niet opvangen met de schadetegels? Dan kunt u bij breuk van meer dan 5% van de bestelling de schadetegels, na aftrek van het eigen risico van 5%, gratis omruilen in ons logistiek centrum te Roosendaal. Meld dit altijd van te voren, dan kunnen wij de tegels voor u klaarzetten. Schadetegels moeten weer worden ingeleverd. Wanneer u dus vijf beschadigde tegels heeft en het eigen risico van 5% over uw bestelling twee tegels bedraagt, dan kunt u drie tegels inruilen.

Mocht er tijdens het transport een volle kist toch ernstig beschadigd (total loss) raken, meld dit dan direct aan de chauffeur. Maak een aantekening op de verzendbrief, neem foto's van de beschadiging en e-mail deze binnen 48 uur na de levering naar info@lab21.nl. In deze situatie komen wij de tegels gratis omruilen. Let op! Tegels die al in gebruik (gelegd e.d.) zijn genomen kunnen wij niet meer terugnemen.

Binnentegels voor buiten?
LAB21 raakt het gebruik van binnentegels voor buiten sterk af. Wanneer als binnentegel aangeboden tegels anders gebruikt worden dan om een vloer binnenhuis te leggen, vervalt de aansprakelijkheid van LAB21 en is het risico voor 100% voor de klant. Onder binnentegels worden verstaan alle producten die onder natuursteen vloeren binnen worden aangeboden of wanneer de tegels als binnentegel worden omschreven.

Dikteverschil natuursteen tegels
Het dikteverschil van natuursteen tegels is afhankelijk van de steensoort en de afwerking. Leisteen wordt gelagen gesplijt , hierdoor kan het dikteverschil bij leisteen oplopen tot 5 - 8mm. Bij de gezoete afwerking van Chinees hardsteen, Graniet Impala, Graniet Morninglight en Chinees Twilight Basalt is het dikteverschil ongeveer 4mm. Bij een gebrand+geborstelde afwerking is het dikteverschil vaak 1 - 2mm meer dan bij een gezoete afwerking. Chinees hardsteen klinkers 20x5x5cm, 20x7x5cm en 20x10x5cm hebben een maattolerantie van +3mm/-3mm. De Sandstone Summer tegels, zowel Marrakech Riad als de Assisi sunset, hebben een dikte welke varieert tussen de 2cm en 3,5cm. Een levering Sandstone Summer tegels bevat dus tegels met verschillende diktes.

Chinees hardsteen binnentegels hebben bij een gezoete afwerking een dikteverschil van -1mm/+1mm. Bij gebrand + geborstelde binnentegels en leisteen binnentegels is er kans op een dikteverschil van -1,5mm/+1,5mm.

Het is dus onmogelijk om een standaard tolerantie van bijvoorbeeld 1mm dikteverschil op te leggen voor alle natuursteen tegels. Dit zou inhouden dat alle natuursteen tegels moeten worden uitgeselecteerd, waardoor natuursteen tegels vrijwel onbetaalbaar worden.

LAB21 selecteert haar natuursteen tegels volgens de hoogst mogelijke selectiestandaard per soort en in het betreffende groefgebied. LAB21 legt in haar showrooms de natuursteen tegels direct op de vlakke betonvloeren. Hierdoor kunnen klanten zelf goed het dikteverschil per soort en afwerking zien in onze showrooms. In de praktijk zal een bekwame bestrater of hovenier in staat zijn om het dikteverschil zo goed mogelijk weg te werken tijdens het leggen van de tegels.