Schade definitie Natuursteen

Voordat de natuursteen tegels bij u in de tuin liggen, leggen deze een lange weg af waaraan door veel mensen keihard is gewerkt. Dit proces is niet altijd even makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan onbegaanbare wegen bij de steengroeven, tientallen keren laden en lossen of heen en weer zwiepende zeecontainers op het transportschip. Natuursteen tegels reizen de hele wereld rond voordat ze bij u in de tuin terecht komen. Voor transport worden de tegels zorgvuldig verpakt in houten kisten, hier kunt u meer over lezen op de pagina Kwaliteitscontrole LAB21. Toch ontkom je er niet aan dat er tijdens dit proces lichte "beschadiging", zoals schilfers van de zij- of onderkant van de tegels, ontstaat. Dit is gelukkig niet aan te merken als schade, omdat de tegels nog prima gebruikt kunnen worden en hier na de bestrating niets meer van te zien is. Hier kunt u een PDF downloaden met een uitleg van wat bij natuursteen tegels wel en niet onder schade valt.

Kleine schade aan de rand of hoek van een tegel kan voorkomen. Het is zonde om deze tegels direct weg te gooien, vaak zijn ze nog prima te gebruiken als zaag- en/of passtuk. Randbeschadiging van 1% van de randoppervlakte van de tegels dient geaccepteerd te worden. Bijvoorbeeld bij 60x60cm tegels komen alle randschade van 0,6mm en hieronder niet in aanmerking voor omruiling of vergoeding.

Een krasje of breukje bij opsluitbanden of vijverranden kan makkelijk worden opgevangen door de banden/randen omgekeerd te gebruiken of te zagen. Opsluitbanden, vijverranden en traptreden zijn aan 4 zijden bewerkt om dit soort kleine schade op te vangen. Dit is een van de vele maatregelen om natuursteen betaalbaar te houden.

Bij een gebrand + geborstelde afwerking, zoals Chinees hardsteen gebrand + geborsteld, wordt het oppervlakte van de hardsteen opengebroken en ruw gemaakt. Het oppervlakte wordt gebrand en daarna bewerkt met een borstel. Door deze bewerking komen vellen los, wat zorgt voor een ruw oppervlakte. Niet alle vellen zullen direct loskomen tijdens de bewerking. Tijdens het gebruik van gebrand + geborstelde tegels kan het dan ook voorkomen dat er nog wat vellen van het oppervlakte loslaten. Om te verduidelijken hoe dit er uitziet hebben wij enkele voorbeelden beschikbaar gemaakt; voorbeeld 1, voorbeeld 2 en voorbeeld 3.

Een ruw oppervlakte trekt sneller vuil aan. Tijdens het transport, verwerking en gebruik kan het voorkomen dat vuil zich hecht aan het oppervlakte. Daarnaast heeft gebrand + geborsteld een lichtere kleur dan bijvoorbeeld gezoet + facet. Bij een licht oppervlakte valt het aangetrokken vuil sneller op. Dit is een natuurlijke eigenschap en dus inherent aan de afwerking. LAB21 kan niet aansprakelijk worden gehouden voor dit verschijnsel. In de showrooms van LAB21 wordt de vloer door een vloerreiniging service intensief gereinigd. Hier komt u dit verschijnsel dus niet tegen. Bij buitengebruik komt de vervuiling vaak aanzienlijker naar voren.

Komt u toch tekort en kunt u dit tekort niet opvangen met de schadetegels? Dan kunt u bij breuk van meer dan 5% van de bestelling de schadetegels, na aftrek van het eigen risico van 5%, gratis omruilen in ons logistiek centrum te Roosendaal. Meldt dit wel van te voren, dan kunnen wij de tegels voor u klaarzetten. Schadetegels moeten weer worden ingeleverd. Wanneer u dus vijf beschadigde tegels heeft en het eigen risico van 5% over uw bestelling twee tegels bedraagt, dan kunt u drie tegels komen inruilen.

Voordat een bestelling bij u wordt geleverd, worden alle kratten nog een keer gecontroleerd in het logistieke centrum te Roosendaal. Mocht er tijdens het transport een volle kist toch ernstig beschadigd (total loss) raken, meldt dit dan direct aan de chauffeur. Maak een aantekening op de verzendbrief, neem foto's van de beschadiging en e-mail deze binnen 48 uur na levering naar info@lab21.nl. In deze situatie komen wij de tegels gratis omruilen. Let op! Tegels die al in gebruik (gelegd e.d.) zijn genomen kunnen wij niet meer terugnemen. LAB21 raadt het gebruik van binnentegels voor buiten sterk af. Wanneer als binnentegel aangeboden tegels anders gebruikt worden dan om een vloer binnenhuis te leggen, vervalt de aansprakelijkheid van LAB21 en is het risico voor 100% voor de klant. Onder binnentegels worden verstaan alle producten die onder natuursteen vloeren binnen worden aangeboden of als binnentegel worden omschreven.

Download hier de schadedefinitie van LAB21 in PDF.