Chinees hardsteen vs Belgisch hardsteen; een wetenschappelijke vergelijking
De laatste jaren doen er veel berichten de ronde over de voor- en nadelen van Chinees hardsteen ten opzichte van Belgisch hardsteen. De een zegt dat je met Chinees hardsteen een op zijn minst gelijkwaardige vervanger in huis haalt, de ander beweert juist dat Belgisch hardsteen vele male beter is. Uiteraard zal smaak en persoonlijke voorkeur altijd een belangrijke rol spelen, maar hoe zit het met de feiten?

M. Dusar, R. Dreesen, D. Lagrou en A. De Nauyer hebben in hun in 2009 verschenen boek Natuursteen in Vlaanderen, versteend verleden wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van natuursteen in Vlaanderen. Hierbij hebben zij ook gekeken naar wat er waar is van de vooroordelen over Chinees hardsteen en andere Aziatische hardsteensoorten. Zij kwamen hierbij tot enkele verhelderende conclusies.

Verkleuring; kan voorkomen bij alle hardstenen
Verkleuring door blootstelling aan vochtige lucht en zonlicht is een veelgehoorde eigenschap van Chinees hardsteen. Uit onderzoek blijkt echter dat deze verkleuring ook bij Belgisch hardsteen kan optreden. Deze verkleuring is bij beide soorten aan dezelfde omstandigheden toe te schrijven, namelijk: 'aanwezigheid in de steen van fijn verspreid pyriet dat geoxideerd wordt tot ijzer(hydr)oxide en van een verhoogde poriënruimte waarin dit laatste neerslaat.' Kort gezegd dus door een reactie van de in de stenen aanwezige mineralen met invloeden van buitenaf, zoals vocht en zonlicht.

Duurzaamheid & krassen
Uit een analyse van de natuurkundige eigenschappen bleek de weerstand van Chinees hardsteen gelijk en vaak zelfs beter dan bij Belgisch hardsteen. Zie onderstaande tabel:

Zoals u ziet doet Chinees hardsteen zeker niet onder voor Belgisch hardsteen en overtreft het deze juist in alle gevallen. Chinees hardsteen is zwaarder, beter bestand tegen druk en buigen en slijtvaster dan Belgisch hardsteen. Daarnaast zuigt Chinees hardsteen minder water op. Chinees hardsteen is dan ook wetenschappelijk bewezen minder kwetsbaar en dus duurzamer dan Belgisch hardsteen.

Klik hier voor het volledige artikel uit Natuursteen in Vlaanderen, versteend verleden (PDF formaat)