Hoe kies ik een laminaatvloer?

Het uitgangspunt zijn altijd de kleuren van het interieur en de meubelen. De  laminaatvloer is een achtergrond en sfeerbepalend voor de uitstraling van de ruimte. De laminaatvloer moet dan ook samen met uw interieur en meubelen een mooi geheel vormen.

In eerste instantie zult u daarom kijken naar de kleur en de tekening (decor) van het laminaat. Voor een zolderkamer zal een lagere kwaliteit decor voldoende zijn. Maar voor uw woonkamer kiest u voor een hogere kwaliteit decor, afkomstig van de betere drukkerijen. Hogere kwaliteit van het decor bootst de tekening van een echte houten vloer vrijwel perfect na. Decor van de hoogste kwaliteit van de bekende drukkerij InterPrint wordt gemaakt van haarfijn fotomateriaal en  is dan ook nauwelijks van een echt e houten vloer te onderscheiden.

Daarnaast houdt u ook rekening met het gebruik. Wordt er veel over de vloer gelopen? Dan heeft u een gebruiksklasse van 31 of hoger nodig. De meeste laminaatvloeren in de markt hebben deze gebruiksklasse.

Heeft u zware meubelen? Dan is het niet aan te raden een 6mm dunne plank te kopen. Bij geringe hoogteverschillen kunnen planken van 6mm al makkelijk breken.

Welk kliksysteem? De meest bekende kliksystemen zijn Uniclic en Välinge. 2-Lock is de nieuwste ontwikkeling van Välinge. Deze kliksystemen zijn ook de beste kliksystemen. Het gemak van klikken ervaren de parketeur en doe-het-zelver direct. Een goed kliksysteem zorgt voor minder schade, snel werken en minder naadvorming. Naast Uniclic en Välinge komt u ook zogenaamde G2, G4 (generatie 2, generatie 4) etc. kliksystemen tegen. Dit zijn licentievrije kliksystemen. Deze zijn goedkoper, maar minder makkelijk om te klikken.

Wilt u een vloer kopen voor uw woonkamer? Kies dan een plank van 7mm of dikker. Bij minder egale ondervloeren wordt het aangeraden om een wat dikkere plank te kiezen.

Laminaat met of zonder V-groef? V-groeven maken vooral het verschil in de uitstraling van een vloer. Zonder V-groeven ziet een laminaat vloer er uit als een groot blad, als één geheel. Met V-groeven ziet u duidelijk dat de vloer is samengesteld uit individuele planken in een wildverband. Een laminaatvloer met V-groeven heeft dus veel meer de uitstraling van een echte houten vloer. Vandaar dat V-groeven zeer populair zijn.

Wel of geen merken? In Nederland wordt 70 tot 80% van het laminaat onder een private label verkocht. Dit is makkelijk te verklaren; er is bijna geen kwaliteitsverschil tussen laminaat van een private label en laminaat van een (bekend) merk. Dezelfde fabrieken die het laminaat voor de merken leveren, produceren vaak ook private labels vanuit dezelfde productielijnen.

Er wordt wel een prijsverschil gemaakt door het decor en de aanwezigheid van V-groeven. Minder mooi decor wordt vaak toegepast bij de "loss leader", de prijslokkertjes. Het mooiere decor wordt dan weer toegepast bij artikelen met een hogere marge. Voor V-groeven wordt vaak ook een hogere prijs gevraagd.

In het algemeen hebben merken in het laminaat een lage naamsbekendheid. Quickstep geldt als het meest bekende merk dankzij haar veelvuldige marketingactiviteiten. Het moederconcern van Quickstep maakt daarnaast ook het mooie kliksysteem Uniclic. Echter beschikt Quickstep niet altijd over het mooiste decor. Parador is bijvoorbeeld een merk dat vaak een mooi decor heeft, vaak afkomstig van de bekende drukkerij InterPrint. Als consument is het daarom verstandig om vooral naar de samenstelling van het laminaat te kijken. In het bijzonder naar de dikte, het decor en wel of geen V-groeven.

Een direct waarneembare kwaliteitsindicatie is het verschijnsel naadvorming. Naadvorming komt voor bij laminaatvloeren zonder V-groeven.  Bij naadvormingen liggen planken niet meer naadloos aan elkaar.  Bij planken van mindere kwaliteit is de naadvorming duidelijk te zien bij een groot oppervlakte. Bij één plank kunt u de naadvorming nooit zien. Bij een laminaatvloer met naadvorming zal er tijdens het leggen en het gebruik makkelijker schade kunnen ontstaan. Daarbij is de vloer optisch gezien simpelweg niet mooi en wordt soms zelfs lelijk. In theorie zou u dan ook nooit een laminaatvloer zonder V-groeven moeten kopen, zonder dat u dit in een groter oppervlakte van minimaal 4 à 5 planken breed heeft gezien.


                                    voorbeeld naadvorming

Wat is het prijsniveau van de laminaatvloer? Dit is afhankelijk van de dikte, de kwaliteit van het decor, met of zonder V-groeven, wel of geen voelbare houtstructuur en het prijsbeleid van het merk.

De doorslaggevende factor is de dikte van de plank. Een 6mm dikke plank is meestal niet duurder dan €7 per m2 en wordt meestal als prijslokkertje gebruikt. Een basisuitvoering 7mm met lage kwaliteit decor kost vaak tussen de €7 en €12 per m2. Een 7mm dikke plank met mooi decor kost gebruikelijk tussen de €10 en €15 per m2. 8mm dik laminaat kost dan vaak tussen de €12 en €20 per m2. In het algemeen betaalt u dus €2 tot €4 extra voor V-groeven.

De oriëntatiefase is dus zeer belangrijk voordat u een keus maakt. Wanneer u begint met oriënteren, loop dan binnen bij de specialisten houten vloer zaken, bouwmarkten en andere aanbieders. Er zijn enorme hoeveelheden keuzes laminaat in de markt. Wij raden u aan om altijd naar grote oppervlakten te kijken. Niet alleen voor de kwaliteitsvergelijking (naadvorming), maar ook omdat u vaak een ander beeld krijgt van een groot oppervlakte dan van een enkele plank.

Na een dagje shoppen weet u waarschijnlijk niet meer wat u gedurende de hele dag nou eigenlijk gezien heeft. Wij raden u dan ook altijd aan om een monster aan te vragen. In de meeste gevallen krijgt u dit gratis mee. Met het monster kunt u thuis op uw gemak kijken of het decor past bij uw meubelen en gordijnen. U kunt dan ook de monsters van verschillende aanbieders naast elkaar leggen om de kwaliteit en uitstraling te vergelijken.

Bovenstaande is de eigen mening van LAB21. U zult uiteraard uw eigen oordeel vormen over hoe u het beste een laminaatvloer kunt kiezen. De keus is tenslotte afhankelijk van uw budget, planning en natuurlijk uw eigen smaak. Laminaat is een print en anders dan een echte eiken vloer, die altijd ongeveer dezelfde look heeft. De uitstraling van een eiken vloer is dan ook tijdloos. Met laminaat kan een fabriek eindeloos nieuwe decors maken. Laminaat is dan ook vaak voor een korte gebruiksperiode (meestal 3 tot 5 jaar) en relatief trendgevoelig. Op dit moment zijn Grijs en Wit zeer geliefd. Ook is de natuurlijke look van eiken hout een veelgevraagde uitstraling.