033 494 19 36 Ma-Za – 09.00-17.00
  info@lab21.nl
  06 304 500 39
Naar Showrooms>

Legservice

Het Fivestar Grass kunstgras leggen is prima te doen, zolang u zich goed laat informeren. Onderstaand vindt u een uitleg van hoe kunstgras te leggen. Bovendien kunt u op elke productpagina van de verschillende type kunstgras een leginstructie downloaden.

Ondergrond

Het is van belang dat u het kunstgras installeert op een stabiele ondergrond met goede drainage. Bovendien moet de ondergrond onkruidvrij zijn. De opbouw van de ondergrond hangt in hoge mate af van de bodemcondities.

Hoe krijgt u een goede ondergrond?
Graaf 15 tot 20cm uit en vul dit met een laag cunetzand. Aangezien Fivestar Grass kunstgras het beste op een volledig vlakke ondergrond ligt, dient u deze goed aan te trillen en te egaliseren.


Storten van het zand

 


Verdeel het zand goed

 


Tril het zand goed aan

Fivestar Geotextiel
Vervolgens legt u over het gehele oppervlakte geotextiel. Deze gronddoek voorkomt deuken in het gras en verdeelt druk (van bijvoorbeeld een stoelpoot) over een groot oppervlak. Leg het geotextiel zodanig dat de hoeken in lijn liggen met de hoeken van het kunstgras.

Het geotextiel is niet nodig bij de Fivestar Grass Kidsplay 32mm. Dit kunstgras heeft een onderkant welke bestaat uit een combinatie van vilt en latex. Het vilt heeft eenzelfde werking als het geotextiel.


Geotextiel op de ondergrond

 
Rol het geotextiel uit

 


Snijd indien nodig op maat

Het leggen

Het is belangrijk om van te voren precies op te meten hoeveel lengtemeter nodig is om het oppervlak te bedekken. Let er op dat u het kunstgras niet te kort afsnijd. Hierdoor ontstaan onnodige verbindingen. Het kunstgras kunt u gemakkelijk op maat snijden (ook in hoekjes) met een goed stanleymes.


Rol het kunstgras uit

 


Schoonsnijden

 


Snijd het kunstgras op maat

Tijdens het leggen moet u er goed op letten dat de poolrichting van de afzonderlijke stukken gras gelijk is. Tip! Het mooiste resultaat krijgt u door de richting te laten wijzen naar het terras.

Lijmen
De banen kunstgras verlijmt u onderling met behulp van lijm en lijmbanden. Let op! Snijd de naden netjes af tussen de rijen steken door!

Klap de banen terug en leg de lijmband op het geotextiel. De lijmband legt u met de ruwe kant boven. Breng vervolgens gemakkelijk met het lijmpistool de lijm aan op de ruwe zijde van de lijmband. De lijm kunt u het beste op slingerende wijze aanbrengen, ongeveer 8mm dik.

Hierna klapt u het kunstgras terug. Druk deze goed aan, zodat het kunstgras gelijk stevig ligt. Let op! Er mag geen lijm op het garen komen. Eventueel kunt u ook de zelfklevende banden ( 10m of 20m) gebruiken voor makkelijk en lijmvrij leggen.


Klap stroken kunstgras terug
en leg de lijmband

 


Breng de lijm aan en druk
daarna het kunstgras goed aan

 


Controleer goed of er geen lijm
op het garen is gekomen

Borstelen
Na het leggen kunnen de garen van het kunstgras in dezelfde richting plat liggen. De garen richten zich weer rechtop door deze te borstelen met een zachte of middelzachte roterende borstel. U kunt eventueel ook een degelijke bladhark of bladblazer gebruiken.

Instrooien

Sommige type kunstgras (zoals de Fivestar Grass Kidsplay serie) dient u in te strooien. Hierdoor ontstaat een mooie en natuurlijke uitstraling.

Het instrooien doet u met een laag zand (kwartszand). Houd hiervoor de volgende richtlijnen aan;

  • Non-infill - 0-8 Kg/m2
  • Infill (Zand) - 15 - 25 Kg/m2

Voordat u begint met instrooien moeten de vezels zo rechtop mogelijk staan. Hierdoor zakt het instrooimateriaal makkelijker in het gras. Let er op dat het zand droog is, zodat dit niet aan het garen blijft kleven. U kunt het zand het makkelijkst instrooien met een zandinstrooimachine. Deze zorgt tevens voor een gelijke verdeling.

Gebruikt u geen zandinstrooimachine? Strooi het zand dan gelijkmatig volgens eerder genoemde richtlijnen uit over het kunstgras. Doe dit in een slingerende beweging. Vervolgens kunt u dit met een degelijke bladhark in het kunstgras verspreiden.


Zand voor instrooien

 


Verdelen van het zand

 


Borstel gelijkmatig in

Let op! Gebruik enkel het door LAB21 aangeboden kwartszand van Fivestar Grass. Gebruik geen andere type, aangezien scherp zand het kunstgras kan beschadigen. Bovendien kan zand waar teveel kalk in zit de drainage nadeling beïnvloeden. Het door LAB21 aangeboden zand van Fivestar Grass heeft een kalkpercentage van slechts 0,06%.

Valplaten

Het Fivestar Grass Kidsplay kunstgras is een kunstgras dat speciaal is ontwikkeld voor bijvoorbeeld speelvelden. Hier kunt u dan ook met een gerust hart uw kind op laten spelen. Leg het kunstgras wel altijd in combinatie met valplaten, verkrijgbaar in 20mm en 30mm variant, als hier speeltoestellen op komen te staan. Op een speelveld zonder toestellen zijn de valplaten niet vereist.

Wat zijn valplaten?
Valplaten legt u onder het kunstgras. Valplaten hebben een hoge shockabsorbtie. Dit houdt in dat valplaten vanaf een bepaalde hoogte een val goed kunnen opvangen. Dit zorgt voor extra veiligheid en meer zekerheid. De hoogte hangt af van de dikte van de valplaat, het kunstgras en de infill. Op de productpagina van de valplaten kunt u hier meer informatie over downloaden.

De valplaten bieden naast veiligheid nog meer voordelen. Zo neemt deze kleine oneffenheden weg uit de ondergrond. Daarnaast ondersteunt het de flexibiliteit van het garen. Dit geeft meer veerkracht en zorgt voor een natuurlijk gevoel en meer comfort.

Valplaten leggen
De valplaten legt u onder het kunstgras. Met behulp van een klittenband kunt u deze onderling verbinden en aan het Fivestar Grass Kidsplay 32mm kunstgras bevestigen. De valplaten zijn dan ook snel te leggen. Strooi vervolgens het kunstgras goed in met kwartszand.

LAB21 is primair een leverancier van het materiaal. Als extra service hebben wij de informatie van onze leveranciers als tips voor u verzameld. LAB21 is niet verantwoordelijk en kan niet aansprakelijk gehouden worden voor de juistheid van deze informatie. Wij raden u met klem aan te allen tijde de gebruiksaanwijzing bij de geleverde producten op te volgen, dan wel navraag te doen bij een specialist.

>2000 vloeren 10 jaar ervaring 20.000 tevreden klanten Deskundig advies Klanten geven ons een 8,0
Copyright © 2010-2017   LAB21 B.V. KVK-nummer: 17269297 Om u beter van dienst te zijn maakt deze website gebruik van cookies