[h1]Egaliseren van vloeren[/h1]

Egaliseren van vloeren

Hoe gaat het egaliseren van vloeren in zijn werk? 


Wanneer u een lijm PVC vloer heeft besteld, zal egaliseren meestal ook tot de werkzaamheden behoren. Ook bij andere vloeren is dit soms nodig. Het is voor veel mensen niet altijd duidelijk wat egaliseren nu precies inhoudt en wat u ervan mag verwachten. Op deze pagina vind je alle nodige informatie. 


WAAROM EGALISEREN?

Het doel van egaliseren is een gladde vloer krijgen waarop kan worden gelijmd. Hiervoor wordt een vloeibaar cement/mortel achtig laagje aangebracht op de vloer van normaal 2-3 mm. Zodra dit droogt laat het een hele vlakke toplaag achter. Egaline volgt de contouren van de vloer en maakt dus niet vlak. Belangrijk om te weten is dat wanneer u een glooiende ondervloer heeft deze door egaliseren niet vlak worden zal worden.

Bij een standaard zandcement vloer zullen bij egaliseren de volgende werkzaamheden nodig zijn:
1: Allereerst dient de ruimte leeg te worden gehaald en dient de ondervloer stofvrij te worden gemaakt. Dit is een taak voor de klant zelf. Ook eventuele ruwe uitstekende resten van mortel e.d. aan de muur en vloer dienen verwijderd te worden door de klant. Bij de voorinspectie zal de legger aangeven wat wel en wat niet nodig is om het mooiste resultaat te krijgen.

2: Vervolgens zal de legger op de vloer een primerlaag aanbrengen. Dit is een laag die zorgt dat de egaline goed hecht aan de ondergrond en niet los er op blijft liggen.

3: Wanneer de primer droog is, zal de legger egaline aanmaken en uitstrijken over de vloer.

4: Het egaliseren van uw vloer is een bouwwerkzaamheid, waardoor spetters kunnen ontstaan op de muren. Wanneer u de muren reeds geverfd heeft, is het aan te bevelen om de muur te beschermen met een beschermfolie. Wanneer u hier vragen over heeft, kunt u deze ook tijdens de voorinspectie aan de legger stellen.

5: Wanneer het egaliseren klaar is, kunt u tijdelijk niet op de vloer. De volgende dag kan dit wel weer. Wees voorzichtig met het gebruik van de egaline-vloer, deze is vatbaar voor beschadigingen. De dag na het egaliseren komt normaal gesproken de levering met het materiaal. Deze kunt u vlak op de egaline plaatsen om daar het materiaal te laten acclimatiseren.

6: Wanneer de legger de vloer komt verlijmen zal hij eerst licht schuren voor een goede hechtingslaag.

7: Op deze pagina is de standaard werkwijze bij een zandcement vloer besproken. Er zijn echter veel verschillende soorten basisvloeren, bij sommige is meer werk nodig en bij andere zijn aanpassingen nodig. Verder verschilt de staat en kwaliteit van de ondervloeren ook veel.

8: Sommige vloeren hebben een glooiing, wanneer u dit niet wilt zult u een aannemer moeten vragen om dit uit te vlakken. Dit werk ligt niet op het terrein van de vloerenlegger. Sommige zijn fors ongelijk of lopen bijvoorbeeld af. 

TOEVOEGING NAAST DE AANGEGEVEN BASISVLOER

Dit zijn de meest voorkomende toevoegingen naast de aangegeven basis vloer:

Meerkosten carbon primer:

Dit artikel komt vaak voor bij plavuizen en tegelvloeren. Door de gladde toplaag is deze bijzondere primer nodig om toch een goede hechting met de ondergrond te krijgen.

Leg tot 6mm egaliseren:
Wanneer een ondergrond erg ongelijk is of als er bijvoorbeeld voegen in de ondervloer moeten worden opgevuld, wordt dit artikel gebruikt. 2-3 mm egaliseren is dan niet dik genoeg om een goede legvloer te krijgen. Dit artikel geeft de meerprijs aan ten opzichte van gewoon egaliseren.

Leg-tegel egaliseren:
Bij tegels zal een egalisatie laag van 2-3 mm niet volstaan, hier zal altijd een dikkere egalisatielaag nodig zijn en ook is dan een carbon primer nodig, in dit artikel zijn beide inbegrepen. Dit artikel geeft de meerprijs aan ten opzichte van gewoon egaliseren.

Leg-schuren:

Dit artikel wordt gebruikt wanneer er een extra schuurbewerking van de basisvloer nodig is. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld plavuizen vloeren. Wanneer u vragen heeft over een bijzondere extra bewerking kunt u altijd contact opnemen met de showroom voor een nadere toelichting.

  • Natuurlijk de beste vloeren!
  • Vakspecialist met bouwmarkt prijzen
  • Alle grote merken onder één dak
  • Meeste keuze in alle prijsklassen
  • Deskundige legservice
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • Meer dan 60.000 tevreden klanten
  • 14 showrooms in Nederland
Kom naar een van onze veertien showrooms!

Inloggen

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mijn gegevens