[h1]Nieuwbouw woning[/h1]

Nieuwbouw woning

Vloeren leggen in nieuwbouw woningen.


Bij een nieuwbouwhuis of een nieuw appartement zijn er heel veel keuzes die gemaakt moeten worden. Een van deze keuzes is de vloer. Afhankelijk van de keuze is het goed om aandacht te hebben voor de volgende punten. Mocht je toch graag een persoonlijk gesprek voeren, maak dan gerust een afspraak met een van onze verkoopspecialisten!  WAT MOET JE WETEN?

Wanneer u een vloer heeft gekocht voor een nieuwbouwwoning zijn er veel zaken waar u mee te maken krijgt. Voor veel mensen is de periode rond de oplevering van een nieuwbouwhuis een hectische en stressvolle periode. Heel veel zaken dienen geregeld te worden. Er komt in korte tijd veel op u af en er zijn veel dingen moeten geregeld worden. Vaak moeten er behalve vloeren ook veel andere zaken in een korte periode gebeuren, zoals verven, het plaatsen van de keuken en badkamer, stuken en soms zelfs ook nog de elektriciteit.

Het is vaak lastig om hier een goede planning voor te maken. Wel helpt het om van een aantal belangrijke zaken op de hoogte te zijn, zodat deze meegenomen kunnen worden in een planning en er ook reserveplannen gemaakt kunnen worden. In dit hoofdstuk zullen wat betreft de vloer, de belangrijkste aandachtspunten besproken worden. Wanneer een te strak schema wordt gehanteerd met weinig speelruimte is de kans op problemen door vertragingen groot.

Het storten van de basisvloer
Stap 1: Bij nieuwbouw wordt er ook een vloer gestort, waarop de door u gekozen vloer gelegd moet worden. Dit noemen we de basisvloer. Meestal is de basisvloer zandcement of anhydride.

Stap 2: 
Bij zandcement wordt in het algemeen zo’n 8 cm beton gestort. Houd er rekening mee dat er een droogtijd van een week is per centimeter gestorte vloer. Voor een vloer van 8 centimeter dik betekent dit dat na het storten van de vloer er minimaal 10 weken overheen gaan, voordat de vloer gelegd kan worden. 8 weken voor het drogen en 2 weken voor het uitvoeren van het eerdergenoemde stookprotocol. Heel belangrijk is dus dat u de stortdatum van de vloer weet, zodat een planning uitvoerbaar is.

Stap 3: Kan er dan altijd gelegd worden? Nee, want de vochtigheidsgraad van de ruimte en van de vloer dienen ook binnen de eerdergenoemde normen te vallen. Vooral bij anhydride vloeren kan dit voor een vertraging zorgen omdat deze vloeren slechts langzaam drogen en er pas gelegd kan worden als de vochtigheidsgraad van de basisvloer 0.5% of lager is. Bij een zandcement vloer geldt een maximale vochtigheidsgraad van 2,5%.

Stap 4: Wanneer de vloer te vochtig is, kan deze niet gelegd worden omdat de egaline dan wel de lijm dan niet genoeg hechten aan de ondergrond. Uw legger heeft een indicatieve vochtmeter waarmee hij de vochtigheidsgraad meet. Er zijn hiervoor meters op de markt, maar er zijn ook metingen die u zelf kan doen. Zo wordt een krant test veel gebruikt om een indicatie te krijgen van hoe vochtig een vloer nog is. De krant test gaat als volgt: U legt een hele krantenpagina vlak op de basisvloer. Het liefst op de plek waar het meeste vocht verwacht wordt. Deze pagina taped u met schilders-tape aan de vloer vast. Deze laat u tenminste 48 uur op de vloer. Wanneer de krant na deze periode licht vochtig is, is de vloer nog te nat om te beleggen. Wanneer de krant kurkdroog is, kunt u de legger vragen om een nieuwe meting te doen. De kans is dan groot dat de vloer wel geëgaliseerd of gelegd kan worden.

HET STUKEN EN SCHILDEREN

Stap 1: 
Houd met de vochtigheidsgraad rekening wanneer u werkzaamheden wilt inplannen. Wanneer bij u ook gestukt en/of geschilderd dient te worden, zal dit voor een grotere luchtvochtigheid zorgen. Ook dan zal er niet gelegd of geëgaliseerd kunnen worden. Normaal gesproken (bij goed luchten) is een week na het stuken de luchtvochtigheidsgraad weer op een normaal niveau en kan er geëgaliseerd of gelijmd worden.

Stap 2: 
Om de vochtigheid te reguleren kunt u, indien mogelijk is de vloerverwarming aanzetten en de ruimte luchten door ramen open te zetten. Let erop dat bij het egaliseren en lijmen de kamer temperatuur tussen de 18 en 22 graden moet zijn en dat dan de vloerverwarming uit staat.

Stap 3:
Wanneer een vloer te vochtig is, zijn er middelen die u kunt aanwenden om de droging te bespoedigen. Bij een anhydrietvloer die te nat is, is het soms mogelijk om de toplaag, een soort schuimachtige laag, weg te schuren. Hierdoor wordt de vloer open gemaakt waardoor deze beter droogt. U kunt altijd aan uw legger vragen of dit kan en wat dit extra werk kost.

Stap 4: 
Om het droogproces te bespoedigen zijn er ook bouwdrogers op de markt, deze zijn te huren bij machine verhuurbedrijven. Een bouwdroger onttrekt vocht aan de ruimte en slaat deze op in een reservoir. Hierdoor kan het droogproces aanzienlijk verkort worden. Of dit bij uw vloer nodig is en raadzaam, kunt u met uw legger bespreken.

Stap 5: 
Bij de plaatsing van uw order wordt u verteld dat het gemiddeld 6 tot 8 weken duurt voordat een legger bij u de vloer kan leggen. Vervolgens gaat de legger contact opnemen om met u data vast te leggen. Wanneer deze data vastgesteld zijn kunnen deze data tot 2 weken voor het egaliseren nog kosteloos, in overleg met de legger, verschoven worden. Bij nieuwbouw zal dit waarschijnlijk wel eens nodig blijken omdat opleverdata soms kunnen verschuiven.

Stap 6:
Wanneer dit verschuiven nodig blijkt, dient u er rekening mee te houden dat het, net als bij het plaatsen van de order, weer 6 tot 8 weken kan duren voordat de legger ruimte voor uw opdracht heeft. Wel zullen wij in zo’n geval, wanneer dit nodig blijkt, ook andere leggers benaderen om te kijken of zij eerder ruimte hebben voor uw opdracht.

VOLGORDE VAN UIT TE VOEREN WERKZAAMHEDEN

Zoals eerder al werd aangegeven is het raadzaam om stuken en egaliseren niet vlak na elkaar in te plannen, vanwege de vochtigheid. Behalve deze zijn er nog meer aan te raden opvolgingen van werkzaamheden. ,/p>

Stap 1: 
Zo is het verstandig om pas na het egaliseren te gaan schilderen omdat egaliseren een bouwactiviteit is waar spetters kunnen ontstaan op uw muren. Vandaar dat het raadzaam is om eerst te egaliseren om daarna te schilderen. Wanneer er tussen het egaliseren en het leggen van de vloer wordt gestukt of geverfd, let er dan op dat er geen stuk of verf op de egaline komt. Gebeurt dit wel dan zal dit voorzichtig verwijderd moeten worden. Met verf of stuk op de egaline kan er niet direct op de egaline verlijmd worden.

Stap 2: 
Wanneer een keuken geplaatst moet worden is er vaak verwarring over wat eerst moet: de vloer of de keuken? Over het algemeen zal de egaline altijd eerst kunnen worden aangebracht en wordt daar dan de keuken op gezet. Sommige leggers egaliseren liever na plaatsing van de keuken, zodat de keukenboer die de keuken plaatst de egaline niet kan beschadigen. Wanneer er een houten vloer geplaatst wordt, zal de keuken altijd eerst geplaatst moeten zijn. Bij een lijm PVC vloer kan het zowel ervoor als erna gelegd worden. Als je de vloer eerst legt is er natuurlijk wel wat meer materiaal nodig omdat er dan ook onder de keukenblokken gelegd dient te worden.

Stap 3: 
Wanneer de keuken geplaatst is en de mogelijk bestaat dat de keukenplinten later geplaatst worden, geniet dat de voorkeur, omdat dan de vloer een stukje onder de keukenplint kan worden doorgelegd.

Stap 4: 
Wanneer een vloer gelegd of geëgaliseerd wordt, is het belangrijk dat er verder geen andere werklui door de te beleggen ruimte moeten. Probeer het zo te plannen dat dit niet nodig is. Houd in uw planning altijd uitval dagen en reservedagen aan, om tegenslagen te kunnen opvangen.

  • Natuurlijk de beste vloeren!
  • Vakspecialist met bouwmarkt prijzen
  • Alle grote merken onder één dak
  • Meeste keuze in alle prijsklassen
  • Deskundige legservice
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • Meer dan 60.000 tevreden klanten
  • 14 showrooms in Nederland
Kom naar een van onze veertien showrooms!

Inloggen

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mijn gegevens