[h1]VLOERVERWARMING[/h1]

VLOERVERWARMING

Aandachtspunten rondom de aanleg van de vloerverwarming
en het bijbehorende stookprotocol.
VLOERVERWARMING

Het PVC van LAB21 is uitermate geschikt voor vloerverwarming en vloerverkoeling. Onder vloerverwarming wordt een warm waterleiding verstaan die in de vloer is opgenomen. De vloer moet boven die waterleiding ten minste 25 mm dik zijn. Omdat PVC vloeren vaak erg dun zijn, is de warmte weerstand lager dan bij de meeste andere vloeren. De vloer geeft warmte beter door. Dit leidt tot relatief lagere stookkosten.

INFREZEN
Hoe gaat een vloerverwarming infrezen in zijn werking? Een professionele freesmachine met diamantzaag maakt sleuven in uw dekvloer. Hierin komen de verwarmingsslangen te liggen die de vloer warm houdt.

Na het frezen in beton en het leggen van de vloerverwarming rest de afwerking. De sleuven worden volledig afgevuld met een krimpvrije mortel. Gebruik hier nooit tegellijm voor! Het eindresultaat dient een egale vloer te zijn waarop de vloerbedekking goed hecht.

LET OP: Bovenstaande werkzaamheden worden niet door LAB21 uitgevoerd. Dit is de verantwoordelijkheid van het bedrijf dat de vloerverwarming plaatst. Wanneer u de sleuven zelf opvult, adviseren wij u hiervoor het RS88 renovatie egaliseermiddel van Thomsit te gebruiken. Over deze krimpvrije mortel kan dan geëgaliseerd worden.

Er zijn een aantal aandachtspunten voor het infrezen van een vloerverwarming:

1. De vloerverwarming moet diep genoeg liggen. De vloer moet boven de leiding ten minste 25 mm dik zijn.

2. Voorkom dat de leiding gaat drijven zodra de sleuven gevuld worden met de krimpvrije mortel. Wanneer de leiding gaat drijven en te hoog ligt veroorzaakt dit doortekening in het PVC.

3. De leiding zal in de meeste gevallen gefixeerd worden om niet te gaan drijven.

4. De mortel zal inklinken. Dit zal ook zichtbaar zijn in de egaline-laag (die de contouren van de vloer volgt) en vervolgens doortekenen in de PVC vloer. Om dit te voorkomen is dubbel egaliseren nodig. Bij de afbeelding hierboven is dit duidelijk te zien.


CEMENTDEKVLOER STORTEN I.C.M. EEN VLOERVERWARMING

Bij een nieuwbouwhuis met vloerverwarming wordt de verwarming geplaatst voordat deze wordt afgewerkt met een zandcement dekvloer. De deklaag van zand, cement en water is geschikt om de leidingen van de vloerverwarming weg te werken. Let op, deze werkzaamheden worden niet door LAB21 uitgevoerd. Vraag uw aannemer of installateur voor meer informatie als u hier vragen over heeft.

De zandcement dekvloer is ongeveer 24 uur na het leggen beloopbaar. De vloer is dan nog te vochtig om een afwerkvloer te kunnen plaatsen. De vuistregel voor het drogen van de cementdekvloer is een week per aangebrachte centimeter. Dus wanneer er 8 cm is gestort, bedraagt de droogtijd minimaal 8 weken. Vervolgens dient ook nog een opstookprotocol van 2 weken te worden uitgevoerd. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf van uw vloer.

INFRAROOD VERWARMING
LAB21 plaats geen PVC vloer op een infrarood verwarming. Bij deze variant vloerverwarming is de temperatuur aan het oppervlak namelijk niet overal exact gelijk, wat op den duur kan zorgen voor doortekening en verkleuring in het PVC.


STOOKPROTOCOL

In dekvloeren waarin vloerverwarming is opgenomen, kan scheurvorming ontstaan door een schommeling tussen warme en koude temperaturen. De vloer zal zich opnieuw uitzetten. Het stookprotocol zorgt ervoor dat de dekvloer zijn spanning kwijtraakt. Dit is te zien doordat er kleine scheurtjes in de vloer komen.

Kleine haarscheurtjes. Dit betekent dat de vloer zijn spanning kwijt is, een goed teken (afbeelding linksboven).

X De scheuren mogen niet te groot en diep zijn. In dat geval zal de scheur uitgeboord moeten worden en daarna afgesmeerd met epoxy. Vraag advies aan uw aannemer (afbeelding rechtsboven).

X De scheuren lopen evenwijdig. Dit duidt op een spanningsverschil. Laat eerst uw aannemer hiernaar kijken voor uw vloer verder wordt geïnstalleerd (afbeelding onder).

Om risico op grote temperatuurverschillen te beperken, is het noodzakelijk de vloerverwarming langzaam en met regelmaat op temperatuur te brengen. Het is raadzaam daarvoor een opstook- en afkoelprotocol te hanteren. Voor meer informatie over dit protocol heeft LAB21 een aparte flyer die u uit de showroom kunt meenemen.

LET OP: Volg altijd het opstookprotocol op. Wanneer het opstookprotocol niet goed wordt uitgevoerd, kunnen de gevolgen later groot zijn. Door spanningsverschillen kunnen er bijvoorbeeld scheuren ontstaan in de dekvloer. Dit heeft grote gevolgen voor de vloer die op zo'n dekvloer is geplaatst. De hiermee gepaard gaande kosten om dit op te lossen vallen niet onder de garantie.

  • Natuurlijk de beste vloeren!
  • Vakspecialist met bouwmarkt prijzen
  • Alle grote merken onder één dak
  • Meeste keuze in alle prijsklassen
  • Deskundige legservice
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • Meer dan 60.000 tevreden klanten
  • 13 showrooms in Nederland
Kom naar één van onze dertien showrooms!

Inloggen

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mijn gegevens